Cesaret yalnızca bir seçenek değil, bir strateji: Var kalma stratejisi
Ohannes Şaşkal’ın, Açık Radyo’nun 57. yayın dönemine ait yayın akışının kapağında yer alan çalışması
Mayıs ayının beraberinde getireceği tüm değişimler ve yeniliklerle hepimize iyi gelmesini diliyoruz. Yeni bir yayın dönemiyle bu değiştirici ve dönüştürücü atmosferin belki küçük, ama vazgeçilmez bir parçası olmayı amaçlıyoruz!
57. yayın dönemimizde bize, daha önce kulağımıza çalınmamış yeni programlar eşlik ediyor:
Arkeoloji ve bilimin buluştuğu Arkeometrik; “ismiyle müsemma” Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler; bilimkurguya her yönüyle yakından baktığımız Omelas; doğaya dair temel bir hak arayışı amaçlayan Doğa Sohbetleri; 6 Şubat depremleri ardından benzersiz dayanışma hikâyelerine kulak verdiğimiz Dayanışma Kuşağı; feminizm tarihine görsellerle baktığımız Feminist İmge; bir İstanbul anlatısına kulak verdiğimiz Turgay Tuna ile Kıyı Köşe İstanbul; sıra dışı bir etkileşimin sonucunda ortaya çıkan Tıktıka; kooperatif deneyimleri üzerine Birlikte Üretiyoruz ve kısa öyküler üzerinden büyüme kavramını ele alacağımız Baht Dönüşü.
Ayrıca, Açık Radyo’nun kült İstanbul programlarından Şehre Giden Yol da 20 yıl sonra arşivden çıkıyor ve 57. Yayın döneminde yeniden dinleyicisini selamlıyor.
Sesin söz kısmını geride bıraktık. Şimdi de müziğe kulak verme zamanı!
Bu yayın döneminde; Kahve Keyfi’nde kahveye yakışan müzikler dinliyor; Porteño’da tango kültürü ve müziğine kulak veriyor; Polikrom’da 70’ler sonrası caza bir kapı aralıyor; Broken Records with Clint and Archie’de ise popüler müzik ve yeraltı müziği üzerine derinlemesine ve eğlenceli sohbetlere dalıyoruz.
Ayrıca…
Dayanışma Kuşağı’nın Çarşamba ve Cuma günü gerçekleşen yayınında; TÜYAP'ta başlayan ve deprem bölgesinde süren çalışmalarıyla binlerce gönüllüyle beraber depremzedeler için küçük afet evleri üreten iç mimar Zülal Çakıcı’yla konuştuk. Ayrıca geçtiğimiz Mavi Kuş Dayanışması'ndan Necati Sönmez ile deprem bölgesinde çocuklara yönelik yaptıkları atölyeler ve gezici sinema üzerine muhabbet ettik ve Malatya'da el sanatları eğitmeni Gülen Altınsuyu Kaya’dan depremler sonrası açılan bakanlık kursları konusunda bilgi edindik.
Bize Yeni Bir Söz Lazım'da Bekir Ağırdır, seçime yönelik anketlerin sonuçlarını, seçmenin “oyların bölünmesi” konusunda yaşadığı tedirginliğin haklı olup olmadığını ve seçime giden Türkiye’deki atmosferi değerlendirdi.
Ufuk Turu’nda Ahmet İnsel’in bu haftaki gündeminde Türkiye’yi de dolaylı yoldan ilgilendiren Özbekistan ve Paraguay’ın seçimleri yer aldı.
Antroposen Sohbetler’de Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Soli Özel ile Orta Doğu’nun politik yapısı ve iklim değişimi üzerine konuştuk.
Altın Saatler’de İstanbul Psikodrama Derneği Başkanı Psikolog Nalan Özçete ve Prof. Dr. Arşalyus Kayır’la İstanbul Psikodrama Derneği’ne ilişkin bilgileri ve derneğin deprem bölgesi çalışmalarını konuştuk. Buğra Çelik ile Gökhan Erkutlu’yla ise deprem bölgesinin geleceğini değerlendirdik.
Açık Dergi’de yönetmenleri İdil Akkuş ve Ekin İlkbağ’yla, 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen ve festival yolculuğuna devam eden ilk filmleri Düet’i konuştuk.
Hikâyenin Her Hâli’nde Geççi ile Hatay'da deprem sonrası kurdukları çöpsüz mutfak deneyimini, afet sonrası dayanışma şekillerini ve umutlarını konuştuk.
Öte Yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın sözü
“Parisli öğrenciler devrimci bir an yaratmışlardı. Şimdi biz de gerçekçi olmalıyız — gezegen bir acil durumda — ve imkansızı istemeliyiz — fosili bırak!” —- Lisbon’da “Fosili bırak. İşgal et!” sloganıyla liselerini işgal eden iklim aktivistleri, 1968 Hareketi’nin yıldönümünde hareketin dünyaca ünlü sloganı “Gerçekçi Ol, İmkansızı İste”yi bugünkü mücadeleye uyarladılar. (Common Dreams)
Bu haftaya 1 Mayıs İşçi Bayramı’yla başladık. Açık Radyo programcıları tarafından hazırlanan dünyadan işçi ve emekçi şarkılarının yer aldığı çalma listesini sizinle paylaşıyoruz.
Yaşadığımız felaketin ardından uzmanlarla, alandan gazetecilerle yaptığımız programların yazılı olarak internet sitemize girmesini sağlayan Aylin, Batu, Didem, Gamze, İdil, İlksen, İsmail ve Nazlı’ya teşekkür ederiz.