Tekrar merhaba herkes!
Bugün, Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Kulübü ile Bahçeşehir Üniversitesi İnsan Hakları Kulübü’nün birlikte düzenledikleri “Açık Radyo Vakası” panelindeydik!
Açık Radyo Vakası ismiyle, insan hakları haftası vesilesiyle düzenlenen panelde, Açık Radyo kurucusu Ömer Madra, İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu ve Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden öğretim üyesi Dr. Can Cemgil biraradaydı.
Panel Apaçık Radyo mobil uygulamasına kavuştuğumuz günlere de rastgelince, 2001’de yazılmış bir manifesto metnine döndük ister istemez; bazı şeyler hiç değişmemiş:
“Nerden gelip nereye gidiyoruz? Azimetimiz neresi? Giderken nerede duruyoruz? Duruşumuz ne?
Düşünüp taşınma zamanı galiba.
Hepimiz için topluca ve herkes için tek tek.
Belki de hiçbir zaman şimdiki kadar düşünüp taşınmaya ihtiyacımız olmamıştı. Herşey buna işaret ediyor gibi.
Kâinatta uygarlık kurabilecek kadar yüksek zekâ düzeyine sahip olan tek türün, gezegeni, hayatı, ve - tabiî - kendisini de ortadan kaldıracak kadar budala olmadığını ispat etmek için düşünmek.
Türümüzün biyolojik bir "hata" olmadığını ispat etmek için.
Özgürlük ve demokrasinin "yalnız kendi başlarına bir değer olmakla kalmayıp, muhtemelen varlığımızın sürdürülmesi için de zorunlu birer unsur olduğunu" ispat etmek için düşünmek.
İşte böyle bir dönemde bir de Açık Site'miz oldu.
"Zonk zonk atan" bir yer.
Açık Site, "hayır ve şer" güçlerinin çarpıştığı bu dünyanın karanlık yüzüne aydınlık bir gözle bakmaya çalışıyor. Ona, "kalem pil"le çalışan küçücük bir el feneri gözüyle de bakabilirsiniz.
Yeryüzünün tüm karar alıcılarının geleceğe ilişkin hiçbir fikrinin olmadığı bir alacakaranlık kuşağına yol alınırken, kaos'un dip karanlığına tutulmaya çalışılan bir cılız huzme.
Canlının ilgi alanına giren hemen her konuda geziniyor cılız ışık:
"Kâinatın tefrikası", temel hak ve özgürlükler uğrunda verdiğimiz mücadelenin sonsuz tarihi, savaşlarımızın sonsuz tarihi, büyük şirketlerin sonsuz kâr hırsı, ısınan havamız ve suyumuz, globalleşmemiz, öfkelerimiz, açlığımız ve tokluğumuz, ekonomimiz ve buhranlarımız, demokrasi kültürü üzerinden Avrupa’ya doğru yol haritalarımız, en kara deliklere uzanan terör haritalarımız, genom haritalarımız, hastalıklarımız, mucize tedavilerimiz ve börtü böcek, yolluklar, yolsuzlukluklar, yoksulluklar, kadınlar, çocuklar, sübyancılar, medyanın yüceliği ve sefaleti, kürelerin müziği, ve asıl şu:
"İnsan medeniyetinin onca güzellikleri, yani iki köktenciliğin, iki ideolojik kutbun ötesinde yatan bütün güzellikler: sanatımız, müziğimiz, edebiyatımız..."
Kendisi küçük ama tutulacak, tutunulacak yeri istendiği kadar büyük olabilecek bir fener bu, Açık Site'miz.
Ne kadar el, ne kadar ışık? Bunu, hep birlikte göreceğiz.”
O kadar el o kadar ışık
Ortaya karışık
Ortaya karışık