Gezegenimiz yanıyor!
Devletlerin, güç/sermaye sahiplerinin ve dünyanın belli başlı özel/kamusal medya organlarının büyük çoğunluğunun görmezden geldiği bu gerçeği söylemeyi gelecek nesiller adına borç biliyoruz: Gezegenimiz yanıyor! Durumun ciddiyetini kavramak için belki biz de genç iklim aktivisti, yazar Greta Thunberg’in gibi BM kürsüsünden haykırdığı gibi ifade etmeliyiz: Evimiz yanıyor! Üstelik biz de evin içindeyiz (veya üstünde) ve işler geri dönülmez bir noktaya geldiğinde sığınacağımız bir başka evimiz yok. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk'ün dediği gibi: “Doğamız yanıyor. Eriyor. Taşıyor. Tükeniyor. Kuruyor. Ölüyor. Distopik bir geleceğe sürükleniyoruz.” Harekete geçmek için zaman: Hemen şimdi!
İklim bilimci Ed Hawkins tarafından hazırlanan – ve iklim aktivisti-yazar Greta Thunberg editörlüğünde yayımlanan İklim Kitabı (The Climate Book) adlı dev çalışmanın ön ve arka kapağını boydan boya kaplayan – yerküre yıllık ısınma çizgileri grafiğinin bir bölümü. Grafiğin tamamında maviden (soğuk renkler) kırmızıya (daha sıcak) giden şeritler, ortalama küresel yıllık sıcaklık ortalamasının 1634'ten 2021'e korkunç dramatik artışını gösteriyor.
Dünya basınında pek yer almasa da, Açık Radyo’nun gündeminde bu hafta gezegenin 120 bin yıldan beri gördüğü en sıcak ortalamaya ulaştığı günlerin üst üste yaşanması ve iklim krizinin dünyanın her köşesinde kendini gösteren yıkıcı etkileri vardı. Ömer Madra ve Ümit Şahin’in bu olağanüstü gündemi konuştuğu Açık Yeşil’in en yeni bölümünü dinlemek için sitemizi muhakkak ziyaret edin.
Web sitesinden…
Açık Gazete’de Arundhati Roy'un 22 Mart 2023 tarihinde İsveç Akademisi'nde Baskı Altında Düşünce ve Hakikat Konferansı'nda yaptığı konuşmaya kulak verdik. Ve haftanın devamında Türk Toraks Derneği'nden Nilüfer Aykaç, Osman Elbek ve Haluk Celaleddin Çalışır ile hava kirliliği, iklim krizi ve sağlığa etkilerini konuştuk.
Dünya Mirası Adalar’da Anatomi Dersi kitabıyla bu yılki 69. Sait Faik Hikâye Armağanı’nı alan Ayşegül Devecioğlu’nu konuk ettik.
Antroposen Sohbetler’de Charles Darwin'in 40 yılı aşkın süre yaşamını geçirdiği Down House'u ve Türlerin Kökeni'nin ilk baskısına dair ilginç bilgileri konuştuk.
İklim İçin’de ise dünyayı sarmakta olan ve bilim insanlarının uyarılarda bulunduğu "kent ısı adası etkisi" üzerine makine mühendisi ve aktivist, Açık Radyo destekçisi Remzi Çelik'le konuştuk.
İklim Kuşağı Konuşuyor’da 3 ve 4 Temmuz günleri peş peşe kırılan “ortalama sıcaklık rekorlarını" konuşuyoruz.
Ufuk Turu'nda Ahmet İnsel'in gündeminde Fransa'daki polis şiddetine tepki olarak başlayan ve kontrolden çıkan protesto gösterileri vardı.
Ekonomi Politik’te Ali Bilge, 30 yıllık yara Sivas Katliamı'na değindi.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlerde oluşan okuma önerilerine ulaşmak için yine web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Bu hafta, gündemimizden şaşmadan, iklim krizini merkeze alan bir albüm öneriyoruz. Donovan’ın iklim aktivisti Greta Thunberg’e adadığı Eco-Song albümünün kapağında da Dünya'nın uzaydan çekilmiş büyük bir görüntüsü yer alıyor.
İklim krizini gündemine alarak Türkiye’nin ilk kamusal iklim merkezi/müzesi/kütüphanesi olmayı amaçlayan Müze Gazhane’deki İklim Müzesi’nde artık Açık Radyo’dan izler görmek de mümkün. Detaylı bilgi için, Açık Yeşil’in İklim Müzesi’ni konuştuğumuz özel bölümünü dinleyebilir ve bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın sözü
Tümüyle akla hayale sığmaz bir durum! Dünya'da kayıtlara geçmiş en sıcak gün (3 Temmuz) yaşanıyor... Ve bu, BBC'nin "Saat 10 Haberleri" özetine bile giremiyor. Çöken iklimin haberliğe layık görülmesi için daha ne halt olması lazım acaba? — İklimbilimci ve volkanolog yazar Bill McGuire'in Twitter paylaşımı.