Hızla ‘ayağa kaldırma’ harekâtı (!)
Depremde büyük yıkım gören Antakya’nın tarihî merkezi deprem sonrasında hasarlı binaların yıkımı, yıkım alanlarında ayrıştırma, hafriyat kaldırma çalışmalarının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi neticesinde bugün sokak izlerinin dahi ortadan kalktığı, büyük boşlukların şehri ele geçirdiği, tanınmaz bir hale gelmiş durumda.
Kültürel Miras Ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin'de, 6 Şubat sonrası en büyük hasarı alan Antakya'nın yeni Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Uygulama Planının şehrin tarihî dokusuna vereceği zarar üzerine konuşurken, Altın Saatler’de Elvan Cantekin bu sene gerçekleşen afetleri ve afetlere müdahale çalışmalarını gündeme getirdi.
Web sitesinden…
Açık Gazete’de, KHK kararıyla görevine son verilen Barış İçin Akademisyenler’den yazar Murat Sevinç ile son alınan idare mahkemesi kararını değerlendirdik.
Ekonomi Politik'te, ABD'nin Gazze'de devam etmekte olan soykırıma yönelik yaklaşımına, Türkiye - İsrail ilişkilerine ve Türkiye’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne yapılan/yapılmayan başvurulara değindik.
Nereye Doğru’da, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Gazze - İsrail savaşı için ertelenen ateşkes çağrısı karar tasarısını, Fransa’daki yeni göç yasa tasarısı oylamasını, Sırbistan seçimlerini, Avrupa Birliği toplantısını ve Rashid Khalidi’nin Gazze’deki şiddete karşı yaklaşımını inceledik.
Ufuk Turu'nda, Sırbistan'daki seçimlere, Şili'deki referanduma ve Almanya'daki yerel seçimlere değindik.
İklim Kuşağı Konuşuyor'da, Ukraynalı iklim aktivisti Valeriia Bondarieva’nın sözleriyle, Ukrayna hükümetinin ve halkının iklim konusundaki duruşuna göz attık.
Antroposen Sohbetler’de, sulak alanların önemine değinirken, yakın zamanda kaybettiğimiz ve ülkemizde doğa korumanın öncülerinden birisi olan Tansu Gürpınar'ı andık.
Deniz Aşırı'da, sayısız endemik türe ve canlıya kucak açan, doğanın her bir santimetresini gözü gibi sakınan Süleyman Egel ile yıkılmak üzere olan Sundance Kampı hakkında konuştuk.
Dünya Mirası Adalar'da, Büyükada - Moris Danon Koleksiyonu ile Adalar ruhunu kitaplaştıran Büke Uras’ı konuk ettik.
Doğa Sohbetleri'nde, Doğa Derneği Koruma Koordinatörü Şafak Arslan ile önemli doğa alanları konusunda merak ettiklerimizi konuştuk.
Biofilia'da, zanaatkarları, elementlerden ‘altın’ ve dünyanın sonunu Hamza Üstünkaya ile konuştuk.
Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler'de, Arrianos'un İskender'in Seferi adlı kitabını son bölümüne göz atarak tamamladık.
Spor Gündemi'nde, Cem Pekdoğru ile Basket İstanbul kitabı ve spor kitabı yayınlamanın önemini, Türkiye’deki basketbol arşivciliğini ve kültürünü konuştuk.
Yarın uzun bir yol
18 Aralık 1990’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Uluslararası Göçmen İşçiler ve Ailelerinin Haklarını Koruma Konvansiyonu'nun imzalanmasına müteakip her 18 Aralık günü Uluslararası Göçmenler Günü olarak kabul ediliyor.
Göçmenlerin sorunlarına değindiğimiz Hüsnükabul programında geri gönderme merkezindeki göçmenlerin yazdıkları mektuplara değinip, Dünyayı Okumak’ta Emanet Emek kitabının yazarı Gülay Toksöz ile göçmen ve mülteci kadın emeği üzerine konuştuk. Hazırladığımız göç şarkılarıyla da göçmenlik deneyimine ışık tutmaya çalıştık.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Alfredo Martirena Hernandez'in çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın Kitabı
Haftanın Kitabı'nda Ceyhan Usanmaz, filolog C. Cengiz Çevik tarafından yeniden çevrimi yapılan Thales'in Fragmanlar’ı hakkında konuştu.
Haftanın sözü
“Ben doktor olmak istiyorum, bizi tedavi edenler gibi. Böylece ben de başka çocukları tedavi ederim. Tek isteğim var: Savaş bitsin.” — Bir ay önceki İsrail bombardımanında bacağı kopan 12 yaşındaki Filistinli kız Dunya Ebu Muhsin, bir röportajda bu sözleri söyledikten az sonraki bir başka bombardımanda hayatını kaybetti. (Common Dreams)