Karıştır, savaştır, sonra barıştır
Kapitalizmin kuralı işliyor: Önce borçlandır ve savaştır, sonra barıştır; silah sat, tekrar borçlandır ve savaştır - yıkılsın ülkeler. Sonra yine barıştır, yeniden borçlandır ve imar et..!
Nereye Doğru’da, Orta Doğu’da uzun yıllardır devam eden savaş yorgunluğuna değinirken; Ekonomi Politik’te de bölgedeki 21. yüzyıl mandacılığı olarak adlandırılabilecek yeni kavramın büyük devletlerin gözetimi ve dahli ile olacağını belirttik. Hüsnükabül’de ise Suriye’de yaşanan son gelişmelerin ‘korku, endişe, mutluluk ve özgürlük’ kelimeleriyle nitelendirilebileceğini dile getirdik.
Web sitesinden…
Ufuk Turu’nda, Romanya’da iptal edilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, Güney Kore’de geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol tarafından ilan edilen ve ardından iptal edilen sıkıyönetim kararını, Gürcistan’da hükümete yönelik yükselen toplumsal muhalefet hareketini ve Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından gerçekleşen gelişmeleri konuştuk.
Eksik Mecaz'da, dünya edebiyatının yapıtaşlarından biri olarak kabul gören Goethe’nin 70 yıla yayılan çalışması Faust’u konuşmaya devam ettik.
Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, Esra Ekşi Balcı ile dünyada ve Türkiye’de bu yıl 60. yılı kutlanan Venedik Tüzüğü’nün günümüzden bakınca nasıl değerlendirildiğini, o günden bugüne kültürel miras ve koruma anlayışının nereye doğru yönlenmekte olduğunu konuştuk.
Dünya Mirası Adalar'da, sosyal bilimci Yasemin Bahçekapılı’nın 'İstanbul Adalar’da Aktivizm Biçimleri: Bir Kent ve Adalılık Mücadelesi' başlıklı tezinin üzerinde durduk.
Sakat Muhabbet'te, ekolojik tasarımcı, yazar ve eğitmen Melih Aşanlı ile sakatların her zaman dile getirdiği erişilebilirlik meselesine çözüm sunma açısından en öncelikli kısımdaki tasarım kavramını ele aldık.
Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler'de, Hristiyanlık tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul gören Tarsuslu Aziz Pavlus’un Galatyalılara yazdığı mektubu inceledik.
Birlikte Üretiyoruz'da, aktivist araştırmacı Selma Değirmenci ile kadın kooperatiflerini, kadın kooperatiflerinin dönüştürücü gücünü ve dayanışma ekonomisindeki yerini masaya yatırdık.
Açık Deniz'de, iki genç ve dinamik kaptan, Gülce Şengül ve Harun Durman’dan kaptanlık mesleğinin zorluklarını ve keyifli yönlerini dinledik.
Spor Gündemi'nde, 2034 Dünya Kupası’nın Suudi Arabistan'da düzenleneceği kararının açıklanmasına ve bu kararın başta iklim ve çevre yıkımı olmak üzere temel hakların çiğnenmesi, dönen rüşvetler, riyakârlıklar vb açısından olası olumsuz sonuçlarını tartışırken, ayrıca milli yüzücü Kerem Tunçelli'nin Dünya Kısa Kulvar Şampiyonası'ndaki başarısına ve bu bağlamda yüzmede Türkiye'nin son dönemlerdeki yükselişine değindik.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlerden oluşan okuma önerilerine ulaşmak için yine web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
MİAM 25 Yaşında: Ses, Mekan, Hafıza
İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM), 25. yılını bir dizi etkinlikle kutlarken; performanslar, panellerle MIAM Galeri'de yer alan grup sergisi 'Kimya', üç gün boyunca açık kaldı. MİAM’dan Doç. Dr. Cevdet Erek, Açık Dergi'de sorularımızı yanıtladı.
Sesi uzaya doğru bırakmak
Gaipten Sesler'de Apaçık Radyo ekibinden Nazlı Zaman ve İlksen Mavituna ile ses vermeyi, ses almayı ve sesi uzaya doğru bırakmayı konuştuk.
Haftanın karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde Emad Hajjaj ve Plop & Kankr'ın çizimleri haftanın karikatürleri olarak seçildi.
Haftanın kitabı
Haftanın Kitabı'nda, Tim Parks'ın tüm okurları, kitapları bundan böyle ellerinde mutlaka bir kalemle okumaya davet ettiği Elde Kalem adlı kitabı üzerine konuştuk.
Haftanın sözü
“Kızgınım, mutluyum ve üzgünüm. Ama rejim düştüğüne göre artık dinlenebilirim.” — 53 yıllık kanlı Esad hanedanının devrilmesini sokaklarda kutlayan Suriyelilerden biri olan Mohammed Ahmad’ın sözleri. (The Guardian)