Ne olursa olsun inat etmek, birleşmek lazım
Seçimler sonrasında yerel yönetimlerde sağlanan başarı ile oluşan güç şunu gösterdi ki her ne olursa olsun umut etmekten, inat etmekten hiç vazgeçmememiz gerek.
Ali Bilge, Ekonomi Politik’te siyasal bir değişimin yaşandığını ifade ederken, bunun en güzel örneği Akbelen direnişçisi Nejla Işık’ın İkizköy'ün yeni muhtarı olarak seçilmesi oldu.
Web sitesinden…
Nereye Doğru’da, Türkiye’de yerel seçimler sonrası Van’daki karışıklığa, Gazze’de tamamen başlayan kıtlığa ve Azerbaycan - Ermenistan anlaşmazlığına göz attık.
Ufuk Turu'nda, hafta sonu gerçekleşen yerel seçimlerin yanı sıra Bulgaristan'daki hükümet krizine, Avrupa Birliği Konseyi’nin Ukrayna, Bosna-Hersek ve Moldova ile üyelik müzakerelerinin başlanmasına yönelik kararına, Şam'da İran’ın konsolosluk binasına yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıya ve Bosna-Hersek ile Peru'nun üst yönetimlerinde yaşanan skandallara değindik.
Hüsnükabul'de, göç ve savaşın karmaşıklığına, devletlerin bu konulardaki politikalarının insan hakları etkilerine dikkat çekerken; görünmez çizgiler olarak adlandırılan bu olguların çeşitli ülkelerdeki politikaları, medya manipülasyonunu ve toplumsal algıları şekillendirme sürecinde nasıl rol oynadığını tartıştık.
İklim Kuşağı Konuşuyor'da, ‘susmak yok, anlatmaya devam’ diyerek haftanın öne çıkan iklim haberlerini derledik.
Kültürel Miras Ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, Haydarpaşa Dayanışması’ndan Tugay Kartal ve Ayça Yüksel ile Haydarpaşa Dayanışması’nın İstanbul'daki tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın korunması ve kullanılması için verdiği mücadeleyi ve aldıkları Costa Carras Gümüş Ödülü’nün önemini konuştuk.
Antroposen Sohbetler'de, yazar Buket Uzuner ile bir araya gelerek 'yazmak neden değerli bir eylem?' sorusu üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.
Dünya Mirası Adalar'da, Prof. Dr. Murat Güvenç ile Adaların sokaklarını, 100 yıldır değişmeyen dokusunu, kimliğini ve bugüne kadar koruduğu hafızasını konuştuk.
Sakat Muhabbet'te, Ebelik Anabilim Dalı doktora öğrencisi olan Büşra Akgümüş Suna ile sakatların anne oluşunun ebeler tarafından nasıl algılandığı üzerine konuştuk.
Kopuk Bağlar'da, Çağın Erbek'in ‘Kapitalizmin Unutulan Bileşeni Malzeme: Pamuktan Polyestere Türkiye’de Tekstil Sektörü’ adlı tezinden hareketle pamuğun Türkiye’deki seyrini, pamuktan polyestere dönüşüm sürecini, özellikle de Osmanlı ve Cumhuriyet’teki seyrini inceledik.
Açık Bilinç'te, geçen hafta aramızdan ayrılan davranışsal iktisatçı ve mikro-ekonomik kararların bilişsel mekanizması üzerinde çalışan psikolog, Nobel ödüllü Daniel Kahneman'ı ve kısa süre önce aramızdan ayrılan öncü primatolog Frans de Waal’ı andık.
Spor Gündemi'nde en ikonik klasik bisiklet yarışı Paris-Roubaix ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nı değerlendirdik.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Marco de Angelis'in çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın Kitabı
Haftanın Kitabı'nda Ceyhan Usanmaz, yirminci yüzyılın her dilde en büyük şairi Pablo Neruda'nın Sıradan Şeylere Övgüler adlı kitabı üzerine konuştu.
Haftanın sözü
“Diğer aday 15 yıldır muhtarlık yapan ve maden şirketleriyle çalışan birisiydi. Köyümüzün çok eksiği var ama bizim ilk işimiz madenleri buradan göndermek olacak.” — Muğla’nın Milas ilçesi Akbelen Mahallesi'nde Yeniköy-Kemerköy Enerji'nin maden ocağına karşı direnişte öne çıkan Nejla Işık, seçimleri kazanarak muhtar oldu. Işık, seçim sonucunun ardından bu sözleri söyledi. (Artı Gerçek)