Niye öldük biz?
Hafta boyunca Şubat depremlerinin ilk saatlerinde başlayan ses olma çabamızı, geçtiğimiz bir yılda önlemler ve dayanışma adına öğrendiklerimiz odağında sürdürdük.
Açık Gazete’ye konuk olan Gökçer Tahincioğlu, “Bir yıl sonra deprem bölgesine gittiğinizde, siyasilerin bunu ’kaderin tecellisiydi ne yapalım’ gibi gördüklerini ve çok da umurlarında olmadığını görüyorsunuz” diyerek soruyor: Niye öldük biz?
Altın Saatler
Altın Saatler'de önümüzdeki birkaç hafta boyunca, sağlık, eğitim, hijyen ve temiz su gibi temel hizmetleri; barınma, gıda güvenliği gibi temel insan haklarına ve ihtiyaçlarına erişimde zorlukları; mahalle örgütlenmeleri, komşuluk ilişkileri gibi dayanışma örneklerini konuşmaya ve depremlerden çıkarılabilecek derslere odaklanmaya karar verdik.
Bu haftaki ilk bölümde, depremin ilk günlerinden beri bölgede olan Buğra Çelik’ten deprem bölgesine ilişkin değerlendirmelerini dinledik.
Çok şey enkaz altında kaldı
Ekonomi Politik’te, depreme müdahaledeki sorunların nedenlerini ele alarak “Çok şey enkaz altında kaldı; adalet, ahlak, vicdan, iktidar” dedik.
Açık Gazete’de, uzun süre deprem bölgesinde gözlemlerde bulunan bağımsız gazeteci Fatma Yörür ile bir araya gelerek bölgenin güncel durumunu değerlendirdik.
Entropi’de, Tolga Görüm ile yer sistem bilimi adına öğrendiklerimize baktık.
Yeşilçam Arkeolojisi’nde, Türk Sineması’nda görmezden gelinen deprem olgusunu ele aldık.
Diğerkâm’da, UNDP Türkiye'den Seher Alacacı Arıner ile depremlerde yitirdiklerimiz üzerine konuştuk.
Avrupa Ne Konuşuyor’da, Avrupa'dan gelen 6 Şubat depremlerinin yorumlarını dinledik.
Yeşil Bülten’de, Halime Saman ile Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu tarafından hazırlanan deprem raporunu inceledik.
Açık Dergi’de, Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Yosunlu ve Renkli Hayaller Sahnesi belgeselinin yönetmeni Kaan Cansever’i, projeyi, belgeseli ve depremlerin ardından geçen bir yılı değerlendirmek için konuk ettik.
Önce Sağlık’ta, yazar Faris Kuseyri ve doktor Tevfik Ustaoğlu ile Antakya’nın hem şiirselliğini hem de mevcut gerçekliğini ele aldık.
Bağımsızlar’da, 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede aktif eğitim ve üretim yapan çağdaş dans performans sanatçıları Didem Koban ve Süleyman Demirkol ile Alan Antakya’yı konuştuk.
Hikâyenin Her Hali’nde, Antakya’yı İlke Şanlıer ile Kolektif Koordinasyon Derneği’nin çalışmaları üzerinden konuştuk.
Kültürel Miras Ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin’de, Antakya’da deprem sebebiyle harap olmuş iki kültür varlığının Europa Nostra listesine girişini değerlendirdik.
Açık Mimarlık’ta, Diyarbakır Mimarlar Odası'ndan mimarlar Herdem Doğrul ve Sevdet Acar ile Diyarbakır’ın durumunu, geçici barınma alanlarını, planlanan yeni yerleşimleri, depremzedelerin mevcut yaşam koşullarını konuştuk.
Sakat Muhabbet'te, Türkiye Sakatlar Derneği Genel Müdürü Burcu Dağ ve Malatya'da yaşayan gazeteci, basın mensubu Berkman Dulcan ile 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde bölgedeki engellilerin durumunu değerlendirdik.
Hüsnükabul’de, Türkiye’nin en yoğun göç alan bölgesi olan deprem bölgesindeki mültecilerin durumuna göz attık.
Radyo Agos’da, nehna.org'dan Anna Maria Beylunioğlu ile 6 Şubat depremlerinden bir yıl sonra Antakya Rum Ortodoks toplumunun ve Antakya'nın içinde bulunduğu duruma yakından baktık.
Dayanışma Kuşağı Sürüyor
6 Şubat depremlerinin ardından Mart 2023’te yayınlanmaya başlayan Dayanışma Kuşağı’nda, farklı alanlardaki dayanışma hikayelerini dinlemiştik.
Deprem bölgesinden dayanışma örneklerine ve sivil inisiyatiflere mikrofon uzattığımız Dayanışma Kuşağı ile alana geri döndük ve sekiz ayrı örnekle bir yılın ardından sahada olanlara kulak verdik.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Tjeerd Royaards'ın çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın kitabı
Haftanın Kitabı'nda Ceyhan Usanmaz, Jérôme Brillaud'nun hayatı bilinçli bir şekilde yaşamaktan bahsettiği Basit Yaşama Felsefesi adlı kitabı üzerine konuşuyor.
Haftanın sözü
“Sırtımız sınır hattına dayalı, yüzümüz Akdeniz'e dönük. Nereye gidelim? Gidecek yer yok. Bugün bir milyon, hatta bir milyondan fazla insan, bu soruyu soruyor: Nereye gidelim?” — İsrail’in Gazze Şeridi’nin Mısır sınırında bulunan Refah bölgesine saldırı başlatacağı bilgisi üzerine ailesiyle birlikte buraya sığınan altı çocuk babası Emad’ın sözleri. (Reuters)