Otoriter ikiyüzlülük
Dünya savaşıyor; ‘Nükleer santraller bombalandıktan sonra dünya çok daha yaşanabilir bir hale geldi’ diyen otoriter milliyetçi liderlerin peşinde sürüklenen ve uluslararası sistemin çöktüğü bir döneme giriyoruz.
Açık Gazete’de dünyaca ünlü radyocu, gazeteci, yazar ve aktivist David Barsamian, demokrasi krizinin küresel boyutta derinleştiğini ve bunun otoriter dalganın bir parçası olduğunu dile getirirken; Ufuk Turu’nda ise Ahmet İnsel, otoriter liderlerin peşinden sürüklenme ihtimalinin güçlendiği bir döneme girdiğimizi belirtiyor.
Yücel Sönmez’in ardından…
İklim İçin ve Yeryüzü Tanığı programlarından tanıdığımız programcı dostumuz, gazeteci, radyocu, editör, yazar ve iklim aktivisti Yücel Sönmez'i kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Sönmez’i Apaçık Radyo'da gerçekleştirdiği programlarla anıyoruz.
Web sitesinden…
Ekonomi Politik'te, dünyada devam eden savaşların sebeplerini ve sonuçlarını masaya yatırırken, dünyanın sigortası olarak düşünülen kurumların işlevsizliğini irdeledik.
Nereye Doğru'da, Trump’ın ateşkes kararını, İran saldırıları ardından Batı’nın bakış açısını, Avrupa Birliği’nin İsrail araştırmasını, SIPRI Askeri Harcamalar ve Hazırlıkları Raporu'nu ve işkence endeksini konuştuk.
Fizan Ekspresi'nde, İsrail-İran savaşının arka planında olan bitene dair gözlemleri, medyanın görmezden geldiği yönleri aktardık.
Sakat Muhabbet'te, iş uyuşmazlıkları, çalışma ilişkileri ve insan kaynakları alanlarında 10 yılı aşkın süredir bilirkişi olarak görev yapan Lerzan Erkan ile çalışma hayatında herkesin zaman zaman karşı karşıya kaldığı mobbing konusuna engelliler üzerinden değindik.
Kavanozdaki Yıldız’da, psikiyatrist Dr. Timuçin Oral ile sohbet bootlarıyla çok uzun zaman geçiren insanların bağımlılık seviyelerini ele almaya çalıştık.
Antroposen Sohbetler'de, Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy ile birlikte evrim kuramının bilimsel, tarihsel ve etik boyutlarını konuşurken; Charles Darwin ve Alfred Russel Wallace’ın bilimsel dostluğundan yola çıkarak doğal seçilimin ne anlama geldiğini, kolektif bilim üretiminin önemini ve evrim düşüncesinin günümüzdeki yansımalarını ele aldık.
Bisiklet Zinciri’nde, beden politikası ve beden olumlama hareketlerinin sosyal tarihini, hareketin başladığı günlerdeki tartışmaları masaya yatırdık.
Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, Edirne Selimiye Camii Restorasyon uygulamaları Bilim Kurulu'nda görev yapan, ICOMOS Milli Komitesi yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Can Binan ile 16. yüzyılda inşa edilmiş, Osmanlı klasik dönem mimarisinin en önemli örneklerinden, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde de yer alan Edirne Selimiye Camii’nin kalemișlerini konuştuk.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlerden oluşan okuma önerilerine ulaşmak için yine web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde, Angel Boligán Corbo'nun çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın sözü
“Tarihin çok ilginç bir dönemindeyiz: Tiranlar artık darbe ya da askerî müdahale ile değil, seçimle iktidara geliyor!” — David Barsamian neoliberalizmin, kapitalizmin başarısızlığı yüzünden dünyada birçok ülkenin sağa kayıp sözde liberal demagoglara yöneldiğini, buna karşı ortak zemin bulup tiranlığa karşı örgütlenmemiz gerektiğini anlatıyor. (Apaçık Radyo)
Apaçık Radyo podcast
Önceki bültenlerimiz de ilginizi çekebilir
Demokrasi solunamıyor! — Yargı bağımsızlığının yok oluşu, sokaklara taşan itirazlar, değişen protesto dilleri… İsrail, Sırbistan ve Türkiye örneklerinde otoriterleşmenin gündelik hayattaki yansımalarını düşünmüştük.
Bir tek kuşlar Gazze’den çıkabiliyor — Yoğun bombardıman altındaki Gazze, dış dünyaya tamamen kapatılmışken; Chris Hedges ve Norman Finkelstein bu "açık hava hapishanesi"ni yeniden gündeme getirmişti.
Nükleer müzakereler (!) — Nükleer silahlanma yeniden yükselişte. Gazze’den Kongo’ya, Ukrayna’dan Sudan’a süren savaşların ortasında nükleer mesele neden tekrar gündemde? Geçen hafta sormuştuk.