Radyo artık Apaçık!
“Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine açık” Apaçık Radyo, yüzlerce gönüllü programcısı ile çevre ve iklim mücadelesinden halk sağlığına, toplumsal cinsiyet eşitliğinden çok-kültürlülüğe binbir konuda Türkiye’den ve dünyadan son gelişmeleri, haberleri ve analizleri, ayrıca dünyanın tüm müzik çeşitlerini aktarmak üzere yayında!
Kendimizi tam 30 yıl önce Neşet Ertaş’tan “Kendim ettim kendim buldum” türküsü eşliğinde kâinatın en önemli haberi olarak Açık Radyo’nun açılmasını konuştuğumuz ilk Açık Gazete’deki gibi heyecanlı hissediyoruz. Heyecanımızı biraz olsun kontrol altına almanın yolu: İlk günkü gibi “dorukta dayanışma, güleryüz, hoşgörü ve olağanüstü performans!
Açık Radyo 30 yaşında
Açık Radyo’nun 30. yılını İKSV’de bir araya gelerek kutladık ve ‘ÖDEB yahu!’ dedik: Özgürlük, demokrasi, eşitlik ve barış!
Web sitesinden…
Açık Gazete’de, etki ajanlığı konusunda olan bitenleri ve EŞİK'in çalışmalarını konuğumuz Eşitlik İçin Kadın Platformu gönüllüsü avukat Hülya Gülbahar ile konuştuk.
Ekonomi Politik'te, Apaçık Radyo'nun yayın hayatına başlamasını ve son dönemde Türkiye'de ve dünyada biriken sorunları masaya yatırdık.
İklim Kuşağı Konuşuyor'da, başta Türkiye’nin ilk iklim davası ve dünyadaki diğer iklim davalarını, iklim yıkımlarını ve Azerbaycan'da devam eden COP29 hakkındaki son gelişmeleleri değerlendirdik.
Nereye Doğru’da, ABD’de yeni kurulan Kamu Verimliliği Bakanlığı’nın işlevini, Lübnan’dan bombardımanlardan kaçarak ülkelerine dönen Suriyelileri, Sudan’da devam eden iç savaş ve açlık tehlikesini, Avrupa’da gündemde olan NATO kaosunu, Almanya’daki erken seçim kararını ve ABD yeni Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun Türkiye’ye yaklaşımını tartıştık.
Hüsnükabul'de, yeni siyasetin kargaşasını, kapital iktidarın benzer duruşuna karşın, faşizm kavramlaştırmasının artık açıklayıcı olmadığı dünyamızı, aşırı sağ ile merkez sol arasındaki popülist iş birliğinin dinamiklerini, iklim inkârı ve göçmen karşıtlığı gibi meselelerin kesişiminde şekillenen çoklu kriz durumunu masaya yatırdık.
Merhaba Canım’da, Trump'ın zaferinden sonra ABD’de ve dünyada LGBTİ+’ları ve 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü'nü konuştuk.
Antroposen Sohbetler'de, tür çeşitliliğinin korunmasının önemini öne çıkaran ve içinde bulunduğumuz Antroposen döneminde insan türünün oynadığı rolü vurgulamak için gerekli iç görüleri sunan 'Yeni Ekoloji' kavramı üzerine konuştuk.
Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının kültür ve sanat odaklı olarak yeniden işlevlendireceklerine dair planlarını ele aldık ve bu yaklaşımda kültür ve sanatın nasıl görüldüğünü, kültür etkinliklerine, müzelere ne tür roller yüklendiğini sorguladık.
Sakat Muhabbet'te, Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Ilgın Aydınoğlu ile İstanbul Üniversitesi Rektörlük bahçesinde gerçekleştirilen Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali üzerine sohbet ettik.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlerde oluşan okuma önerilerine ulaşmak için yine web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından İstanbul Üniversitesi Öğrenci Meclisi öğrencilerinin gerçekleştirdiği karikatür atölyesinde ortaya çıkan 'Açık Radyo Açık Kalsın' çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın sözü
“Bu [petrol ve gaz] tanrının bir lütfu… Petrol, gaz, rüzgar, güneş, altın, gümüş, bakır, hepsi doğal kaynaklardır ve ülkeler bunlara sahip oldukları için ya da bunları piyasaya getirdikleri için suçlanamazlar. Pazarın ve insanların buna ihtiyacı var.” — Fosil yakıtlardan çıkışın konuşulacağı BM İklim Zirvesi COP29’a ev sahipliği yapan Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, zirve açılışında yaptığı konuşmada bu sözleri söyledi. (Yeşil Gazete)