Restorasyon Kuşağı
Çevre Haftası boyunca iklim ve ekoloji tartışmalarına ve sivil inisiyatiflerin iklim çöküşüyle mücadelelerine ses olmayı sürdürdük.
Bu yıl, Çevre Haftası, ‘Bizim topraklarımız, bizim geleceğimiz, biz #RestorasyonKuşağıyız’ sloganıyla, tahribatla mücadele yöntemlerine odaklanarak kutlanırken, Açık Radyo’da krizi derinleştiren daha büyük aktörler ön plandaydı.
Asi Nehri Havzası ve çevresi
Açık Gazete’de Derya Tolgay, Sera Tolgay ve Nilgün Karasu ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle 6 Şubat depremlerinin ardından Asi Nehri Havzası ve çevresindeki ekolojik yıkımı, yeniden inşa sürecinde sivil inisiyatiflerin üstlendiği rolü ve Türkiye'nin ilk sivil vizyon planı olan Asi Nehri Havzası Çevre Vizyon Planı'nı konuştuk.
Kabataş İskelesi’nden Transfer Merkezi’ne
Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, mimar Sinan Omacan ile tarihi kent kıyısı kültürünün parçası Kabataş İskelesi'nden bu kültürü yok sayan 'Kabataş Transfer Merkezi'ne nasıl geldiğimizi, 2009'da başlayan ve ‘Martı’ diye adlandırılan proje ile şimdiki proje arasındaki farkları ve süreklilikleri, 3 bin yıllık İstanbul’un kentsel bir hafızasının bu tür neoliberal projeler karşısındaki kırılganlığını konuştuk.
Türkiye’nin son yaya bölgesi
Dünya Mirası Adalar'da, kaçak akülü araçların yürünemez hale getirdiği Ada yollarında bir de minibüs seferlerinin başlatılacağı haberinin ardından gerçekleştirilen oturma eyleminin detaylarını ve sürecin nasıl ilerlediğini aktardık.
Dünya Çevre Haftası
Web sitesinden…
Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler'de, Romalı tarihçi Titus Livius’un Roma Tarihi adlı eserinin yanı sıra, İznikli Cassius Dio ve Halikarnaslı Dionysos’un henüz Türkçeye çevrilmeyen Roma tarihiyle ilgili eserlerini anlattık.
Açık Bilinç'te, 'ıstakozların bilinçleri var mı, acı hissederler mi?' sorusu üzerinden ıstakozların nasıl canlılar olduğuna değindik.
Antroposen Sohbetler'de, son buzul maksimumu ve günümüzde gördüğümüz biyoçeşitlilik desenlerinin son buzul maksimumu sonrası Avrupa'da nasıl ortaya çıktığını ele aldık.
Hüsnükabul'de, Ferda Keskin ile mülteciliğin çeşitli biçimlerini anlamak için neoliberalizmin görünmez şiddetini araçsallaştırarak iklim mülteciliği için tartışma alanı açmaya çalıştık.
Ekonomi Politik'te, iç siyasi gelişmeler ile Kuzey Irak'a yapılması beklenen askeri harekât üzerine konuştuk.
Sakat Muhabbet'te, 7-13 Haziran'da Ankara'da 12. kez düzenlenecek olan Engelsiz Filmler Festivali'nin Genel Koordinatörü Kıvanç Yalçıner ile bir araya geldik.
Ufuk Turu’nda, Hindistan'daki seçimlere kısaca değinirken; ilk kez bir kadın cumhurbaşkanının seçildiği Meksika'daki seçimlere, Afrika Ulusal Kongresi’nin meclis çoğunluğunu kaybettiği Güney Afrika'daki seçimlere ve Sırbistan’da yapılan yerel seçimlere değindik.
Hakikatin Hikâyesi’nde, Komünist Manifesto'daki ‘bütün toplumların tarihi sınıf mücadelelerinin tarihidir’ ifadesini tartıştık.
DOCUMENTARIST 17. İstanbul Belgesel Günleri
Açık Dergi’de, 17. kez düzenlenen DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri’ni, belgeselci Güliz Sağlam'dan dinledik.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Martyn Turner'ın çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın kitabı
Haftanın Kitabı'nda, Elena Ferrante'nin ‘yazmanın ve okumanın zevki üzerine’ olarak isimlendirdiği Sayfa Sınırları İçinde adlı kitabını tanıttık.
Haftanın sözü
“Herkesin elinden geldiği biçimde, bulunduğu yerde, yapabildiği şekilde bu mücadeleye dahil olması gerekiyor. Bence mücadeleleri birbirine bağlayan uluslararası dayanışma, küresel ölçekte ihtiyacımız olan değişimi sağlamak için mutlak bir anahtar ve mutlak bir gereklilik.” — İklim adaleti aktivisti Greta Thunberg'in, Fridays for Future Stockholm’ün AB Komisyonu binası önünde gerçekleştirdiği İklim İçin Cuma grevinde “bu mücadeleyi nasıl kazanabiliriz?” sorusuna verdiği yanıt. (Açık Radyo)