Ya yanıyor ya tütüyor
Dünyanın farklı kıtalarında yangınlar ve seller sürerken yanı başımızda, Çanakkale’de ve Eskişehir’de devam eden yangınları endişeyle izliyoruz. Küresel ölçekte ve ülke çapında yapılması gerekenleri bilmek, biz aciz dünyalıları(!) rahatlatmak yerine daha derin bir acıya ve kaygıya sürüklüyor, zira elimizden bir şey gelmiyor duygusundan kurtulmak hayli zor.
Quebec, Kanada'daki Lebel-sur-Quevillon'da orman yangınları Fotoğraf: AA/Getty Images
Ümit Şahin ve Ömer Madra, bu haftanın Açık Yeşil’inde araştırmalar, haberler ve bilimsel verilerden hareketle yangınlar ve selleri konuştu. Greta Thunberg’in editörlüğünü yaptığı The Climate Book’tan [İklim Kitabı] alıntıyla “küresel ısınmayı 1,5 derecelik eşiğin altında tutmayı başaramazsak yıkıcı orman yangınlarının bütün ekosistemleri etkileyeceği” gerçeğini bir kez daha dile getirdiler. Yani, bir an önce eyleme geçmemiz gerekiyor!
Bir koruma(ma) planı
Eylem demişken… İstanbul Prens Adaları için de harekete geçme zamanı!
Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı geçtiğimiz günlerde askıya çıktı. Özel Çevre Koruma kararları ardından planlama yetkisi Cumhurbaşkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçen Adalar için sunulan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü tarafından da herhangi bir sorun teşkil etmediği belirtilen bu planın koruma ilkeleriyle akıl almaz biçimde çeliştiğini söyleyen hayli yüksek sayıda uzman var.
Prens Adaları
Dünya Mirası Adalar’ın konuyu detaylı olarak ele alan son bölümünde Derya Tolgay konuğu avukat Pervin Çelik ile imar planının temel sorunlarını “Planlarda kıyılar yok! Dört tarafı suyla çevrili Adalar kıyıları olmayan, denizle ilişkisi olmayan bir kara parçası gibi tanımlanmış. Adalar’ın tüm canlılarıyla birlikte yaşam biçimini, çok kültürlü yapısını, gelenek ve göreneklerini, özgün üretimlerini; İstanbul’da tamamen yok olan Adalar’da ise korunan kesintisiz mimarlık mirasını, toplumsal kimliğini, kenar çizgisini, kıyılarını, koylarını, kumsallarını ve hatta çakıllarını bile yok olma tehlikesiyle karşılaştıran bir plan bu” sözleriyle değerlendirdi.
Planlara askıda kalacağı 28 Ağustos tarihine kadar itiraz edilebiliyor. Üstelik bunun için Ataşehir'deki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne kadar gitmenize de gerek yok. “Adalar bizim” diyen herkes e-devletten planlara itiraz edebiliyor.
Web sitesinden…
Antroposen Sohbetler’de Utku Perktaş, “Kitap nedir?” sorusunu ve kitapların geleceğini değerlendirdiği özel seride Can Kozanoğlu’yla konuştu. İkinci bölümde ise aynı sorulara Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suavi Aydın, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Tuğrul Özkaracalar, gazeteci Selin Uğurtaş, TRT emekli prodüktörlerinden Muzaffer Evci ve emekli bankacı ve finans danışmanı Atıl Güngüt ile cevap aradı.
Ekonomi Politik'te Ali Bilge, Çin'deki ekonomik krizinin sebeplerinden bahsetti.
Burcu Biçer'le Spor Gündemi'nde Kadınlar 2023 Dünya Futbol Kupası’nda İspanya Federasyon başkanının, şampiyon takım kaptanını tutup dudağından öpmesi, Dünya Atletizm Şampiyonasında şampiyon olanlar ve Suudi Arabistan’a transfer olan ünlü futbolcu Neymar’ın Boeing 737 dev yolcu uçağında tek başına Riyad’a uçarak sebep olduğu dehşetli karbon salımı üzerine konuştuk.
Naomi Klein ve Kapua ‘ala Sproat'ın Maui Adası'ndaki yangınlar ve “felaket kapitalizmi”nin yeni biçimi üzerine kaleme aldığı ve The Guardian'da yayınlanan metni, Tülin Er çevirisi ile paylaştık.
İklim Kuşağı Konuşuyor'da Atlas Sarrafoğlu, haftanın iklim krizi ile ilgili haberlerini ayrıntılı bir şekilde inceledi.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın karikatürü
Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Rob Rogers'ın çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın Kitabı
Haftanın Kitabı'nda Ceyhan Usanmaz, Orhan Koçak'ın Virgül Yazıları ve Romanın Kaygısı kitaplarına yakından bakıyor: “Başta şiir olmak üzere, önemli edebiyat eleştirmenlerinden kabul edilen Orhan Koçak'ın yazılarını bir bütün halinde okuma imkânının nasıl bir şans olduğunu dile getirmeye bilmiyorum gerek var mı?”
Haftanın sözü
Tarihî ve harika bir sonuç. İnsanlarını, topraklarını, doğalarını, geleceklerini ve hatta dünyanın geri kalanınınkileri de korudukları için Ekvador halkına teşekkürler ve tebrikler. — Tehlike altındaki Amazon yağmur ormanlarının en büyük biyoçeşitliliğe sahip bölgesi Yasuni Ulusal Park'ında petrol çıkarılmasına son verilmesi için yapılan referandumda %60 oyla petrole hayır sonucu çıktı. XR Rebellion Global grubu, fosil yakıt çıkarımını doğrudan demokrasi yoluyla sınırlamayı başaran ilk ülke olan Ekvador'u kutluyor. (Common Dreams)