Yüzyılın Davası: Soykırımı durdurun!
Birleşmiş Milletler tarafından 1948’de kabul edilen ‘Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne göre, bir eylemin soykırım olarak kabul edilebilmesi için: Soykırım eylemleri ulusal, etnik, dini veya ırksal bir grubu hedef almalıdır. Öldürme, ağır yaralama, zihinsel ve psikolojik zarar verme, zehirli yaşam koşulları yaratma, doğum kontrol tedbirleri uygulama veya çocukları bir gruptan diğerine zorla nakletme gibi yıkıcı eylemler olmalıdır. Soykırım eylemleri sistematik ve yaygın olmalıdır; Yok etmeye yönelik açık bir niyet olmalıdır.
Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’nin taraf ülkelerinden Güney Afrika, sözleşmede imzası bulunan İsrail’e sözleşmeden doğan ‘soykırım suçunu önleme ve cezalandırma’ yükümlülüğüne dayanarak Uluslararası Adalet Divanı’nda 'soykırım' suçlamasıyla dava açtı. Gazze toplumunu yok edişe doğru sürükleyen dehşetengiz sürecin ivedilikle engellenmesi için derhal ihtiyati tedbir kararı alınması talep edildi.
Filistin İçin Uluslararası Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar Hareketi'nden (BDS) Türkiye gönüllüsü Ümit Doğru da Açık Gazete'ye konuk olarak 'Filistin’e özgürlük, İsrail’e boykot!’ demişti.
Web sitesinden…
İklim İçin'de, geçtiğimiz senenin iklim değerlendirmesini gerçekleştirdik.
Ekonomi Politik'te, 31 Mart tarihinde düzenlenecek Türkiye yerel seçimleri üzerine konuştuk.
Ekonomik Gidişat'ta, geçen yılın ekonomik gidişatını değerlendirirken, yeni yılın ekonomik beklentileri üzerine de konuştuk.
Ufuk Turu'nda, 2024 senesinde birçok ülkede gerçekleştirilecek olan seçimlere değindik.
Hüsnükabul'de, Hannah Arendt ve Frantz Fanon'un metinleri ve kavramlarıyla şiddeti, tanınmayı ve kimlikleri tartışmaya devam ettik.
İklim Kuşağı Konuşuyor'da, yeni yılla beraber dünyada öne çıkan iklim haberlerini değerlendirmeye devam ettik.
Antroposen Sohbetler'de, ClientEarth'ün yönetim kurulu üyesi ve hukukçu Gönenç Gürkaynak ile COP28, iklim adaleti ve çevre hukuku üzerine konuştuk.
Sakat Muhabbet'te, kişisel asistanlar Hatice Güven ve Rozygul Cheliyeva'yı konuk ederek kişisel asistanlık konusunu gündeme getirdik.
Omelas'ta, bir çatı işlevi gören bilimkurgunun alt türlerini ele aldık.
Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler'de, İzmirli Hesiodos’un Theogonia ve İşler ve Günler adlı birbiriyle ilintili iki eserini tanıttık.
Dünya Mirası Adalar'da, Prof. Dr. Nesibe Özgül Turgay ve Binnaz Çelik ile Ada şarkıları dinledik.
Spor Gündemi'nde, bu hafta başında yaşama veda eden Alman ve dünya futbolunun efsanevi ismi Franz Beckenbauer'i andık.
Hakikat İçin Söyleşiler
17 yıl önce katledilerek bizden alınan gazeteci ve eylem insanı Hrant Dink’i, savunduğu değerleri ve mücadelesini yeniden hatırlamak için düzenlenen “Hakikat İçin Söyleşiler” 11 - 18 Ocak tarihleri arasında 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı’nda gerçekleştiriliyor. Hrant Dink Vakfı'ndan Açık Gazete’ye konuk olan Zeynep Sungur, programı detayları ile anlattı.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Noise_Media Art: Türkiye'nin İlk Medya Sanatı Fuarı
Teknoloji, sanat ve müzik eksenlerinde tasarlanan etkinliğin bu hafta sonu gerçekleşecek müzik ayağı OI_Music için hazırlanan müzik listesine kulak vermeyi unutmayın.
Haftanın karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Peter Schrank'ın çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın sözü
“‘Filistin halkına elimizi uzatırken, bunu insanlığın bir parçası olduğumuzun bilinciyle yapıyoruz.’ Bunlar kurucu başkanımız Nelson Mandela'nın sözleriydi; Güney Afrika, 1998'de Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme'ye, bu ruhla katıldı.” — İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığına dair Lahey’de başlayan davada açılış konuşmasını yapan Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola, bu sözleri söyledi. Bu sırada Batı Şeria’daki Mandela meydanında toplanan Filistinliler davaya destek eylemi yapıyordu. (BBC Türkçe)